KONAKLAMA VERGİSİ
Konaklama vergisi, 7194 sayılı Kanun ile yeniden düzenlenen 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu’nun 34’üncü maddesinde düzenlenmiş; verginin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslara 14/12/2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliğinde yer verilmiştir. Konaklama vergisi 01/01/2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Konaklama Vergisinin Konusu
Konaklama vergisinin konusuna; otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen hizmet ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri, havuz, spor ve benzeri alanların kullanımı gibi) hizmetler girer.
Konaklama Vergisinin Kapsam Alanı
Verginin uygulanmasında, konaklama tesisleri açısından bir sınırlandırma yoktur.
Konaklama tesisinin türü, sınıfı, niteliği, ilgili mevzuatta yer alan tarif ve tanımlamaları ve ilgili mevzuata göre turizm işletmesi belgesi ve/veya işyeri açma/ işletme belgesi olup olmadığına bakılmaksızın, konaklama hizmeti sunan bütün tesislerde verilen hizmetler konaklama vergisine tabidir.
Günlük gecelemelerde kişinin gecelemeyi tamamlamaksızın tesisten ayrılması durumunda da konaklama vergisi doğar. Birden fazla günü kapsaması beklenen fakat tamamlanmayan geceleme hizmetlerinde fiilen hizmetin verildiği günler esas alınır.
Konaklama vergisi, konaklama tesisinde kurulan çadırda, tesiste bulunan ya da yer tahsisi yapılan karavanda gerçekleşen geceleme hizmetleri için hesaplanır. Herhangi bir konaklama tesisinde kurulmayan çadır veya karavanlardan konaklama vergisi alınmaz.
Konaklama Vergisinde Vergiyi Doğuran Olay
Vergiyi doğuran olay, verginin konusuna giren hizmetlerin verilmesi ile meydana gelir. Konaklama vergisinin uygulanmasında hizmetten yararlananın uyruğuna veya yerleşik olduğu ülkeye bakılmaz.
Acenteler veya konaklama tesisleri tarafından konaklama tarihinden önce satılan hizmetlerde vergi, hizmetin konaklayana sunulmasıyla doğar.
Hizmet bedelin bir kısmının veya tamamının hizmetin verilmesinden önce veya sonra tahsil edilmesinin veya hiç tahsil edilmemesinin vergiyi doğuran olaya etkisi yoktur.
Tesisi işletenlerin, yakınlarının veya işletme personelinin konaklama hizmetlerinden karşılıksız olarak yararlandırılması ya da diğer şahıslara promosyon, tanıtım, hediye ve benzeri adlar altında bedelsiz olarak konaklama hizmetleri verilmesi hallerinde vergiyi doğuran olay gerçekleşmiş olur.
Konaklama Vergisinden İstisna Hizmetler
Sosyal Hizmetler Kanununun 3’üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde tanımlanan sosyal hizmet kuruluşlarınca korunmaya, bakıma ve yardıma ihtiyacı olanlara verilen geceleme hizmetleri ile herhangi bir geceleme hizmeti sunulmayan, mola noktaları gibi tesislerde verilen hizmetler konaklama vergisinin konusuna girmez.
Konaklama tesisinde konaklamayanlara (geceleme hizmeti almayanlara) verilen günübirlik hizmetler vergiye tabi değildir.
Tesis bünyesi dışındaki hizmetleri de kapsayacak şekilde yapılan (örneğin; ulaşım, transfer, gezi, rehberlik, müzelere giriş ve benzeri hizmetleri içeren) konsept satışlarda, her bir hizmetin mahiyeti ve tutarının açıkça belirtilmesi şartıyla konaklayan kişiye tesis bünyesi dışında sunulan hizmetler için ayrıca fatura düzenlenmesi veya bu hizmetlere ilişkin bedellerin konaklama hizmeti nedeniyle düzenlenecek faturada ayrıca gösterilmesi halinde, bu hizmetler üzerinden konaklama vergisi hesaplanmaz.
Öğrenci yurtları, pansiyonları ve kamplarında öğrencilere verilen hizmetler konaklama vergisinden istisnadır.
Konaklama tesisi bünyesinde, tesis personelinin yalnızca kendi kullanımı için tahsis edilmiş yerlerde gecelemesi verginin kapsamına girmez.
Konaklama Vergisinin Faturalandırılması
Konaklama vergisi, konaklama tesislerince düzenlenen fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilir. Bu vergiden herhangi bir ad altında indirim yapılamaz.
Konaklama vergisinin oranı %2’dir. Konaklama vergisinin matrahı, verginin konusuna giren hizmetler karşılığında alınan hizmetin KDV hariç tutarının toplamıdır. Konaklama vergisi matrahına KDV dahil edilmez.
Bedelin döviz ile hesaplanması durumunda döviz, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarihte geçerli olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden Türk parasına çevrilir.
Konaklama hizmetinin müşteriye acente tarafından konaklama vergisi dahil satılması ve bu durumun konaklama tesisine ispat edilmesi şartıyla, konaklama vergisi konaklama tesisi tarafından konaklama hizmetine ilişkin acenteye düzenlenecek faturada gösterilir. Acente tarafından müşteriye düzenlenen faturada konaklama vergisi gösterilmez.
Örnek: Otel işleten A firması tarafından KDV hariç 10.000 Türk lirası karşılığında sunulan tam pansiyon konaklama hizmetine ilişkin olarak müşteriye aşağıdaki şekilde fatura düzenlenir.
Konaklama Vergisinin Beyan Edilmesi
Konaklama vergisinin mükellefi, verginin konusuna giren hizmetleri verenlerdir. Tesisin mülkiyetinin işletene ait olup olmamasının, gerçek veya tüzel kişiler tarafından işletilmesinin, Konaklama tesisinin kamu veya özel sektör olmasının mükellefiyete etkisi yoktur.
Vergilendirme dönemi, faaliyette bulunulan takvim yılının birer aylık dönemleridir.
Konaklama vergisi, vergilendirme dönemini takip eden ayın 26’ncı günü akşamına kadar beyan edilir. Beyan edilen vergi, beyanname verme süresi içinde ödenir.
Konaklama vergisi mükellefleri, bir vergilendirme dönemi içerisinde vergiye tabi işlemleri bulunmasa dahi bu dönemlerle ilgili olarak konaklama vergisi beyannamesi vermek zorundadır.
KAYNAKLAR
- Gelir İdaresi Başkanlığı Konaklama Vergisi Beyannamesi Düzenleme Kılavuzu
- alomaliye.com Konaklama Vergisi Rehberi
İşbu yukarıda yer alan metnin (makale, görüş, sirküler, bülten, yorum vb. hangi ad ile tanımlandığının bir önemi olmaksızın) yasal olarak herhangi bir bağlayıcılığı bulunmayıp, bilgi verme amacıyla hazırlanmıştır. İşbu metnin tek yasal dayanak olarak kullanılması sonucu elde edilen bilgiler doğrultusunda alınan kararlar ve yapılan işlemler nedeniyle doğmuş / doğabilecek zararlardan yazar / yazarların hukuki bir sorumluluğu bulunmamaktadır.